Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

Günümüz şartlarında birçok zeytinyağı çeşitleri vardır. Bunun nedeni yağların birbiri ile karıştırarak oluşturan zeytinyağlardır. Normalde zeytinyağın asitlik oranlarına göre üç çeşidi vardır. Günümüz şartlarında karışımlardan dolayı tarım bakanlığının da belirlediği ölçülere göre 5 çeşit zeytinyağ vardır.

1- Naturel Sızma Zeytinyağı Çeşitleri

Zeytinden fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, hiçbir kimyasal işlem görmeyen berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte kendine özgü tat ve dokuda, tabi (natürel) halinde tüketilebilen, içerdiği serbest yağ asitleri 0.8’i geçmeyen zeytinyağları Natürel Sızma Zeytinyağı’dır. Meyve kokulu; yeşil sarı ışıklı, biberimsi ama kadife yumuşaklığında natürel sızma zeytinyağının lezzeti ve kalitesi tartışılmaz. Natürel Zeytinyağı, tabiatın bize sunduğu en kaliteli besinlerden birisidir. Renginin tonu, üretim yerine göre değişir. Natürel Zeytinyağlarında çeşitleri vardır:

•Natürel sızma zeytinyağı çeşitleri

Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlardır.

•Natürel birinci zeytinyağı çeşitleri

Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlardır.

•Natürel ikinci zeytinyağı çeşitleri

Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 3,3 gramdan fazla olmayan yağlardır.

2- Rafine Zeytinyağı çeşitleri

Rafine zeytinyağı zeytinin ham yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Zeytinyağ serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,3 gramdan fazla olmamalıdır. Rafine yağ, ince, yemeklik yağdır. Temizleme işlemi damıtma, nötralizasyon, ağartma, deodorizasyon işlemleridir. Bunun natürelle harmanlanmasından yemeklik tipler (riviera ve A tipi)üretilir.

3- Riviera Zeytinyağı çeşitleri

Rafine zeytinyağı ile gıda olarak doğrudan tüketilebilecek natürel zeytinyağları karışımından oluşan, yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda l,5 gramdan fazla olmamalıdır. Yemek ve kızartmada kullanılır. Zeytinyağı alırken, dünyanın her yerinden gelen çeşitler göreceksiniz. Dünyadaki arzın büyük bir kısmı İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de yetişen zeytinlerden üretilmektedir, ancak Fransa ve Kaliforniya dahil diğer bölgeler de tercih edilebilir. İşte zeytinyağı ve coğrafyası hakkında bilmeniz gerekenler: İspanyol zeytinyağı, meyvemsi, cevizli bir tada sahip olan tipik olarak altın sarısıdır. İspanya, dünyadaki zeytin arzının yüzde 45'ini üretiyor. İtalyan zeytinyağı genellikle koyu yeşildir ve bitkisel bir aroması ve yeşil bir tadı vardır. İtalya, dünyadaki zeytinlerin yaklaşık yüzde 20'sini yetiştiriyor. Yunan zeytinyağı güçlü bir lezzet ve aroma sunar ve yeşil olma eğilimindedir. Yunanistan, dünyadaki zeytin arzının yaklaşık yüzde 13'ünü üretiyor. Fransız zeytinyağı tipik olarak soluk renklidir ve diğer çeşitlerden daha yumuşak bir tada sahiptir. Kaliforniya zeytinyağı, meyvemsi bir tada sahip olan hafif renkli ve lezzetlidir.   Farklı ülkelerden gelen zeytinler, bir yağ çeşidi üretmek için sıklıkla birlikte harmanlanır. Veya bir ülkenin çeşitli bölgelerinden elde edilen zeytinler birleştirilebilir. Bu toplu harmanlanmış yağlar en ekonomiktir ancak yine de yüksek kalitededir. Öte yandan, bazı üreticiler yalnızca bir ülkenin belirli bir bölgesinde yetişen zeytinleri kullanır. Bu bölgesel yağlar genellikle eşsiz lezzetleriyle bilinir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir